Saturday, July 24, 2010

u're just jealous!

bismillah~ ^.^

hi there!good to see u again...haha...it's been a while for me to update u my dear blog.bukan tak ada masa,cuma tak berkesempatan je!HA HA HA~

many things happened.but i'm still the way i am.i just miss my 'old' self sometimes~
part mana pon aku tak pasti lah...haha
*thinking* ape yg aku beriya-iya sgt nak tulis tadi??dah hilang dah??isy~ bnyk telan semut ke ape ni...~

for the past few days,i've been staying at home only.just went out to picking up nafiz and nabila from their schools.more or less,also went to shop.hmm... (itu je??)haha~
duduk dengan family ni best,for the whole things,i'm telling my sister,and asked her for advices.i've found it very comfortable!macam mase telefon mak lah...cerita semua benda,dan lepas tu mak bagi nasihat.huhu.family first kan!apa-apa pun selesa dgn family jugak...hehe
there is a lot of stories i've told my sister.(semua situasi dibawah telah diubah suai dan tiada kena mengena dgn penulis,SEKIAN)~

1st situation:

A : kenape kau tak tolong ni?
B : ala,kan aku dah pergi beli...
(dlm fikiran A,'beli mmg la senang,nak menyiang ikan yg selori ni?')

solution: JANGAN beli ikan~haha

2nd situation:

A : eh,kemas lah ni.barang kau sepah-sepah la.
B : ala,rilek a!nanti2 nak pakai jugak baju tu.malas lah nak lipat.tu buku tu,nnt nak study,sepah jugak~
(A makan hati berulam jantung la.....)

solution: ok fine!aku sepah kan jugak.kita tgk siapa yg tahan sepah!!tu periuk isi makanan basi tu,kita tgk siapa plg tahan bau tu!balik2 aku je yg bersihkan...kita tgk pulak kali ni,siapa lagi kebal!

3rd situation:

A : eh,boleh tak aku nak kirim??tolong lah belikan...pliss~
B : kau ni,macam2 lah!asyik suruh aku je.aku pun ade barang nak beli jugak.tangan aku ade due je pon!
(dlm hati A,'kau x kira pulak yg time2 aku pergi ko kirim mcm aku ni pergi naik private jet kn??!!')

solution: sedap kan je la hati sendiri.elak kan diri dari minta bantuan dari org jika kita sendiri TAK suka MEMBANTU!!what goes around comes around~

lagipun,fikir lah juga masa depan,kalau kita tak tolong org,macam mana org nak ringan tulang tolong kita??heyy,look up la!!dunia ni bukan utk kau seorg lah!ALLAH jadi kan kita untuk saling mambantu.some people would say, "isy,tak kan lah aku nak korban brg aku sbb nak bwk barang dia pulak?"
why not?x luak pon lah kau tolong org.i'm sure,the people u've helped would do the same if you ask to!mestilah dia akan rasa segan sebab kita dah pernah tolong,(ade je yg x segsn =.=''tp ignore sudeyh org mcm tu)~so,ikhlas kan je la hati!ALLAH tahu yg terbaik lah!
by the way,it's NOT about how others treat you,but HOW YOU TREAT OTHERS!!it comes from our actions first,so don't ask why some people do like this like that,its just normal.due to our actions earlier,maybe~ jadi bila bnda dah jadi,fikir dalam2 kalau2 sebenarnya mmg bnda tu dtg dari kesalahan kita.don't put the blame on others so you can shout out loudly showing off your innocent~ tolong lah!

4th situation:
A : congratulations for what you've got!aku gembira utk kau! *muka bg semngt sbg kawan*
B : ala aku tau la lukisan aku tak sebaik kau.and you deserved the 1st place.aku ni layak saguhati je kn??btw,aku xde colours like yours.my crayons just not as good as yours.and my teacher didn't teach me how to draw that!so,kalau kau x menang,malu pulak kan? *sinis nak mati hokkey!*

solution: buat tak layan je la dgn kawan mcm ni.bg semngt on the other ways.insyaALLAH sampai kat hati dia.kak dina said,"sesetengah org macam tu sebab dia cemburu". yes u did!cemburu buta dgn kawan~apekah itu??

OK,for whateva reasons it is,you have no right to just put the blame on others!come on la.kau dah malu,lepas tu konon2 nak cover malu,kau cari la idea yg konon2 org lain dpt lebih dari kau!so that,they should do better than you because they've got better preparation before~ huh!apekah itu??usaha wei!!bila kita tak dapat sesuatu,tgk balik kat diri kita,mana silap kita.bukan cari org yang kau rasa x sepatutnya dia lebih dari kau,lepas tu lepas kan semua yg kau x puas hati!ape tu??!
hey come on la,be more mature!semua org jalan kaki kat bawah,tak kan kau nak jln upside down pulak?


P/s: penulis beranggapn ke semua situasi boleh diatasi jika semua pihak bekerjasama.Tingkatkan usaha,mantap kan prestasi,kurangkan kontroversi! ^.~
oh ye!si B akhirnya sedar akan kesilapan setelah A melarikan diri!haha~

1 comments:

max'*bubble said...

wahaha.
maybe u didnt remember this,
but tym f4
aku engat agi kau kasi aku poster Heroes dr mags galaxy yg baruu kau beli
pehhhh, i moved dooo.
engat aagi kau ckp:
"mak aku kate,kalau kite buat kawan kite gembire,kite pon akan gembire"
teehee :) :D