Friday, April 02, 2010

hey,malu la sikit...

malu la dgn orang lain.
pakai pakaian yg menjolok mata.
tak malu kah?
oh,nauzubillah....
masuk ke kelab malam.padahal sepatutnya di mesir ini tempat dia menuntut ilmu.
tak malu kah?
nauzubillah...
sudah masuk,menggogok arak bagaikan 'asir pula.
tak malu kah?
nauzubillah...
keluar masuk rumah lelaki perempuan bagaikn suami isteri.
tak malu kah??
nauzubillah...

assalamualaikum warahmatullah...

aku melawat satu blog,di membongkarkan belang sesetengah pelajar perubatn yang berperangai pelik.(pelik??)
pelik yg bagaimana tu??
hmm..in terms of tak senonoh lah.
nauzubillah....
bicara tentang org lain ni,tak mendtgkan faedah.kan??
unless we learn from it,by avoiding it.
minta-minta dijauhkan.
tapi,hati aku mmg agak mendidih ketika membaca blog tersebut.
bukan kerana siapa yg menulis,atau kerana si pembuat tu pelajar perubatn,tapi kerana sedih.marah sampai sedih!!!!
bayangkan lah,penulis tu mengakhiri post nya dgn -
"selamat dtg anak-anak luar nikah kelahiran mesir" *sarcastic*
astaghfirullah...mengurut dada aku baca.
ya rabbi...peliharalah kami dlm perjuanagn menuntut ilmu.
jaga lah diri ini.kita ada satu je nyawa,satu je jasad,satu je peluang hidup.
kalau pun tak mampu nak hargai,fikir-fikirlah ibu bapa kita.
duduk di tempat org ni bnyk dugaan nya.
dugaan nafsu terutamanya.
nafsu nak bermain,nafsu berinternet(aku kah??haha)nafsu bershopping(aku juga tu!),nafsu belajar(cuba tingkat kn ye aiman!!),nafsu makan(mkn sawabe' lahma kat arabiata..nyum3!),nafsu ponteng kls(alhamdulillah x lg),nafsu jahat(nauzubillah)...dan macam-macam lagi.
tapi~kita ni siapa??pelajar yg dtg dgn matlamat nak belajar...
kenapa perlu kepada semua itu??sbb mmg fitrah kan?
so,we need to kekang all those nafsu!!!jgn biar dia merajai kita.
kita punya 'akal.fikirlah dalam-dalam.
Baru-baru ni agak kecoh kes pelajar perubatan dirogol.(tapi aku x atu siapa la)
salah siapa??si lelaki x mengawal nafsu atau si wanita yg menarik dia ke arah tu??
aku bawa kan cth....
si lelaki yg bernafsu nmpak seorg perampuan yg seksi.nafsu syahwat nya melonjak.
tapi x dapat dilampiaskan pada perempuan tersebut.akhirnya,bila berpeluang dia melepas kan nafsu nya pada seorg nenek tapi dlm bayangn wanita seksi td.maka,siapa yg bersalah??nenek??x logik kn...
so,mestilah wanita yg seksi tadi.kan??
kita perempuan ni adalah fitnah.cuma nak jaga atau tidak je....



P/s: Tutup aurat.Jgn jln sorg2.Jgn memandang rendah org lain.Perbaiki diri.Mak kata,rajin2 bce ma'thurat.Semoga ALLAH pelihara kita dari kejahatn manusia dan yg lainnya.Kerana DIA lebih mengetahui. ^_^

7 comments:

c-lah said...

malu..pe yg malu

nuraiman said...

clah..aku br hbs tulis post ni...ko dah comment dlu...haha~

c-lah said...

tu la ko..sejak ak dok umah ni..mmg ak laju je...hahaha..x pe..ok ko dh abis tulis..ak x sgka kat mesir pun berlaku gak bnda ni..btul la mcm pe yg ak rse...even kat mne pun kita..salah diri sndr..sbb kalo dr sndri x pndai jaga jgn nk slahkan tmpt ke pengaruh ke pe ke..kalo diri sndr tu bleh stand sume bnda..no hal.btul mathurat tu sgt pnting..kuar sepintar baru rasa die pnye natijah..

nuraiman said...

sekolah mengajar kita erti hidup dan cara hidup~ ^_^

MuNirAh said...

hmm..btol2..
da duk tmpt org bru nk rse
betapa bes nye mlysia,
betapa best nye tarbiah spinta..
dulu duk bsing2..
hmm..
skrg rndu plak..
nyway,thnks 4 the reminder eman..=)

nuraiman said...

mun,,,kte saling mengingatkan~
korg sume jauh dr aku,,,
tp,kte saling memerlukan,,,
ape sje~ak bce pos ko pon ak ak trsentuh...
alhamdulillah ko x pape wehh~
nisa yg bgtau ak dlu,serius ak cuak dgr 2...
same2 letakkn kepercayaan kita pd NYA...
la yukallifullahu nafsan illa wus'aha...
^.^

asyraf said...

love this post. =)