Thursday, December 16, 2010

aku di persimpangan................

salam 'alaik~

apa khabar semua?angin sejuk sampai ke tulang kn??haha....hehe^^tgk tajuk post aku kali ni...pergh,xleh bla kan??haha...bce dulu eh tpi...sbb ada bnda yg aku nk smpaikn,tp x bnyk mne la..sudi2 kan lah baca smpi hbs ye!>.<

ok.ni betul2.aku nak update blog ni.serius.tak tipu!haha
*sbb sbnrnya dah bnyk kali la aku ni menaip,tp x post2 kn jugak!last2~sedap je dia terperap kat dashboard tuh....*
semoga aku diberi kekuatan utk berkongsi ya!^^

hari ni,9 muharram,esok hari asyura,insyaAllah.tadi puasa,ramai2 dgn kawan2,dan berbuka pon ramai2 lah....tgh2 mkn ni,seorg shbt mengajak mnghadiri daurah bersama sisters yg turun dari ireland.haha.just nice lah kiranya...sbb hati mmg tgh gersang.nak dgr tarbiyah dri org2 yg lebih berilmu.
tp,ni bukan point sebanar nk cita lah!ni sje nk bgtau mcm mana sebenarnya aku tetiba je nk berkongsi pengisian ni.haha.bukan berkhutbah,tp utk betuli diri jua~( lirik lagu Alhamdulillah.Too Phat)

sampai2 di rumah kauthar td,dh ramai org pon sebenarnya.pergh~terbaik lah sambutan!huhu.kami pon duduk la dlm bulatan,mula bertaaruf.ya Allah,syukron ya Rabb.kerana bg peluang kami berukhuwah kerana Mu.

sisters dari ireland semua memula kn bicara,kami buat sharing.masing2 bercerita,mcm mana sebenarnya mereka ni terlibat dgn usrah2 ni,daurah2...dakwah dan tarbiyah ni...hmm...bunyi mcm gila islamik eh aku?bese2 je.sedang belajar.kenapa tidak kn?sbb kita mmg org ISLAM!kna lah nmpk islamik...amiin~
ada seorg kakak ni berkongsi sebenar nya dia pon bru je melibat kan diri dlm melatih mmbina karakter Muslim dlm diri.kira mcm bru tersedar lah.dan di mana sebenarnya turning point dia since dia bukan berlatar belakang kn sekolah agama.dan yg plg sedih,bila pulang ke msia,keluarga x bnyk menyokong.dan!masa tu.....aku sedar,aku terlalu selesa.aku rasa mcm dah kukuh je pegangn agama aku.isy!tu lah manusia,bila dah dipukul ombak,bru lah nak tersedar!jgn sampai ye kwn2,org di sekeliling kita dah berubah,kita msih lg ditakuk lama!na3uzubillah...........
antara yg buat aku sedikit terpukul dek kata-kata kakak ni ialah tentang pengorbanan.Pengorbanan diri kita utk anjakan paradigma kita.Susah nak buat kan?Sebab perkara ni mmg memrlukan kekuatn yg bukan main2!ya Allah~bila aku dgr kakak tu kata yg dia korban kan minat terhadap cerita2 korea,jepon,sbb dia akhirnya sedar bnda ni semua sia2.sia2~~~~dan aku??kita??tak tipu,aku masih lg di takuk lama.Sungguh pon aku sedar yg kesukaan aku tu xde mkna pon dalam Islam!ya Allah....bntu lah kami berubah sedikit2~amiinn...
kemudian kakak tu tnya pulak,apa beza kita dgn kwn2 kita?kan sama2 islam.ye la,klu mcm mereka yg di ireland tu,musim sejuk mmg buat pemakaian Irish pon dah mcm kita org Islam.jd yg membezakn kita dgn mereka???semestinya Akidah....justeru beza antara kita2 ni?yg sama2 islam ni pulak????
hmm...TARBIYAH.....ni lah dia...bnda yg kita tahu,tapi kita sering abaikn.aku lah ni!ya Allah~
manisnya lah bila Islam ni kita cari hingga ke akar umbi!kan?sebab sampai ke dasar hati.insyaALLAH.hmm...
teringt kata2 seorg kakak yg lain pula,tntang hidayah Allah.Macam macam sebenarnya cara dari Allah utk kembali kan kita di jalan dakwah Islam ni.Turning point yg berbeza-beza.Cuma kita ni sedar atau tidak je!isy!!!
Dan bnyk soalan yg dilontar kan pada kakak2 ni bagaimana sebanarnya mereka melatih diri utk berusrah ni.Mendidik diri utk tahu bahawa hidup kita ni bukan sekadar belajar sesuatu yg dalam kls,plus bagaiman mereka memujuk hati bahawa pembawaan usrah ni sebanarnya tak mengganggu masa study kita.Serius weh,klu aku sendiri pon,ada sampai satu tahap,bila nak exam tu aku xnk ada usrah!tak nak!xmau~~~nak study je...tp,in the end,aku rasa weh...lain~kosong~dan mmg hati kita juga perlu kan mknn!(bukan perut je eh!huhu)
so,bnyk lah yg dikongsi kn oleh kakak2 ni.tapi pnjng sungguh lah utk aku ulas setiap satu.Cuma point yg penting kat sini,kita ni ada tanggungjawab masing2 dlm berdakwah dan mentarbiyah!
Dibawah ni aku lampirkan antara potongn ayat yg ditadabbur,utk dikongsi dan menjawab persoaln di hati kita.Buat yg masih ragu utk msuk atau kekal di jalan dakwah!semoga kita sama2 mndapat faedah dari surat cinta DIA~insyaAllah..........

1)surah al-Anfal.(8;24)

2)surah at-Taubah.(9;20)

3)surah Muhammad.(47;7)

buka2 ya QUran,kita sama2 lihat mesej cinta dari Allah buat kita yg sebenarnya ragu2...dah baca?maka haruslah ye,kita perbaiki diri bersama~^^ insyaAllah.....

p/s:buat kak fatin pulak(xmungkin pon akak baca blog kte ni..huhu),even kita baru je mlm ni knl,tp sungguh!tak tipu,demi Allah,bila nk berpisah tdi kte rase sebak sgt2!ya Allah,pnjangkan lah ukhuwah kami.....moga ada yg terus membimbing aku di jalan ni....
*tentng tajuk post: persimpangan apa?aku di persimpangn antara jalan yg lurus atau jalan yg BENAR!

6 comments:

nama.aku.lynn said...

terasa sampai ke tulang bila baca entri ni..mmg rs mcm selepukk kne kt mukaa..tp,betul laa..
kt sini lin join gak usrah..tp,mcm aiman ckp la..bila time exam,haa..memang double malass ya amaat..
moga kita dberi kekuatan utk berubah..aminnnn =)

nuraiman said...

insyaAllah lynn!^^
yg terbaik eh...rse2 mcm dah rapat je ngn lynn,even knl mcm2 tu je melalui tasneem...nnt blk msia kita sembng2 pnjng eh...and for the time being,all the best fren!sama2 kita ya,jd org Islam yg betul2 Islam...>.<

iqapika said...

whenever kite nak berubah, mmg tipu la lau Allah xnk uji iman kite.. kencang doe.. mmg ase goyah.. time tu la nk taw kite kuat ke x.. terjerumus ke x..
dlm satu hadith (xtaw rawi sape.. ahai.. sori la..)
sape2 yg Allah nak berikan kebaikan, mesti Allah uji dia..

c-lah said...

eman...good one..but satu la..skrg mmg musim sejuk..mesia pun sejuk..wooo..sejuk wooo..

(x kne mngena ngan post ko pun)

max'*bubble said...

sero :')

adakala ,

kite tahu untuk ape kite berada disitu.

kite tahu Allah sdg memberitahu sesuatu.

tatkala itu juga

hati berbelah bahagi antara mahu dan tidak mahu.

jihad itu memerlukan bongkah jiwa yang amat besar untuk menjana kekuatan.

insyaAllah, sme2 kite mmbine bongkah itu :)

nuraiman said...

yah,betul tu,,,thanks kawan!rindu kau weh,,,huhu

asey!ko npe??haha,,,tp mmg bkn selalu ke ko ckp psl bnda luar topik??hahaha

maslin~~~huu,,,insyaAllah,,,semoga kita diberi kekuatn tu!