Friday, April 08, 2011

aku penting lagi!

salam 3alaikum~

"Aku lah yg paling penting!",kata Jantung.yeah right~mmg kau penting pon...
Hati mula berkata-kata dlm hati...lalu dimuntahkn juga,"Aku pun penting lah!Apa kau ingt kalau aku tak ada,kau akan sihat?"
Jantung memandang geram,"hey agak-agak la derr,kau tak payah la rasa kau berguna kalau aku tak ada!aku yg hntar,yang pam darah pergi kat kau~"

haaa~kan Buah Pinggang dah bgn,bila dgr dua sahabatny bergaduh...
"Cop2,yg kome nak gaduh-gaduh pasai pa,bising lah..lek2 dah la...aku pun penting tau.."
"ala,ape yg penting sgt tah...kau bukan buat kerja kuat mcm aku ni pun",kata Jantung lagi....
haih~aku la kan...xleh la derr,org berlagak neh!
"kau cuba cakap kat aku,sape yg release rennin?sape yg filter semua fluids neh?siapa yg excrete urine??cakap!haa...cakap la!kau buleh ke nk buat urine?!"
"adeh,kau rasa lah kan,kalau aku tak hntar darah kat kau,dapat tak kau nak buat keje kau??"balas Jantung dengan angkuh tahap petala ke tujuh.

"Aku ni malas la nak cakap bnyk-bnyk.Lu pikir sendiri lah weh...kalau aku tak bersihkan darah tu,kau rasa kau still boleh buat kerja gempak2 ke?"

"Dah la Buah Pinggang,aku ni dah berbuih dah ckp yg kita ni penting jugakk,tapi,dia tetap poyo kata dia paling penting....kita ni,kalau rajin layan org senget,ngan kita-kita sekali jd senget kang!haha"Hati memerli tajam.

Dah mula dah tu...ckp nak pedas je kn...Jantung dah geram,habis tachycardia dia....

Si Otak hanya mendengar...ingin mencelah,tak patut pula...org bergaduh kan,tgh berapi la dia...nak dibiarkan tak boleh pula...kang lagi tegang gaduhnya!adehh~susah la klu jadi matang sorang2 ni...(acecece,Otak senyum sendiri...hahaha)

"Korg jgn cabar aku,kalau aku berhenti berdenyut,mmg lumpuh la korg semua!"Jantung mengugut kasar.Sahabat-sahabatnya tergamam.Aduh!apekah ini??!!Sanggup je kan nk stop demi nak pertahan kn kepentingan dia tu.

Otak tiba-tiba tergelak kuat,hingga menarik perhatian semua.Hati dan Buah Pinggang bingung.Mereka saling memandang.

Si Jantung pula bertambah stress lah dia!aku serius kau gelak2 pulak kn,mmg nak kena lah Otak ni!

"Jantung,oOooo jantung...apa yang marah sgt ni?kita semua kan sama-sama special?kenapa nak bertanding-bertanding ni?"
"lagi pun kan,aku sayang kau,aku tau kau mmg pnting pun...sebab,kalau aku lack of blood supply,neuron2 aku akan mati,akan degenerate!sebab tu akau sayang kau..(: aku perlukan kau..."

"haaaa!kan,bagus tu...korang cuba tgk Otak tu,bergeliga,ade otak nak pikir,aku ni mmg penting...korang nak bntah2 pehal lak kn??~"

Hahahaha...ketawa berpanjangn~"Aku tak habis cakap lagi la Jantung...hehe...tapi~kau kena ingat,aku pun sama penting nya...aku kawal kau kot,through parasympathetic.You may stopped due to lesion in me.tau tak?tuu haa si Buah Pinggang tu,penting tau!kalau dia tak dapat filters body fluids molek-molek,habis lah bnyk toxic substances accumulate kat aku macam oxalate,plus later on akan effect kat kau Jantung.Tak rasa ke?ke cne?"

Jantung mula bertenang...heart rate kembali normal~fuuhh!

"Aku bukan apa,kau tgk Hati tu,kot la kata dia ada disease,kita satu badan kot x buleh duduk diam...kau lagi2 la,mesti lagi kuat kne pam darah.Cuba kalau dia buleh buat kerja elok-elok,musti kau pun senang hati kn??kan??"

Hati yg mendengar senyum sahaja..Otak~mmg sentiasa matang...dapat jumpa jln penyelesaian...mmg Otak geliga lah kau!hahaha

Tiba-tiba terdengar suara kecil berdehem...

Semua terpinga-pinga...Siapakah??
"Hey2,pandng sini lah,kite kat bawah ni~huhu" Arteri kecik bersuara...Comel je suara,padanlah~kecik kot!hahhaha

"kite dgr je semua bergaduh...macam tak manis pulak nk menyampuk,tapi~kite tak tahan...kena cakap jugakk ni....abang2 dgn kakak gaduh2 kn,tak malu ke?tu adik Usus makin berpusing-pusing pnjang dlm abdomen tu.Dah tu duk asyik duk kata diri sendiri pnting je,tapi,abang2 dan kakak sedar tak yg kita ni sebuah keluarga?dari satu mak?dari satu ayah?cuma tak sama bentuk,tak sama histological structure,tak sama function,tapi!kita semua punya potensi,yang kalau bergabung,baru segala nya smooth.kan?walaupun sekecil-kecil adik macam kite ni...kata kan lah ada thrombosis dekat kite yg menghalang darah sampai kat kalian,kalian boleh survive ke?buleh jalankan function macam biasa ke?at least msti ada some impairment kn?"

Jantung terkesima kejap mendengar.tapi xde la sampai cardiac arrest kn.H0h0!^^ amik kau,budak kecik macam Arteri pun reti nak bagi hujah...yang aku neh,dok asyik pikir kepentingn sendiri,plus berlagak tahap tak hengat punye~adehhhh.....MALU!!

Paru-paru pun ambil bahagian juga,mendengar sambil menghadam setiap kata-kata yg didengar.Ya,memang betul!SEMUA SAMA penting!tak ada istilah lagi penting,ataupun TIDAK penting walaupun untuk sekecik2 sel!
Sambil tersenyum memndang semua,Paru-paru pun mengeluh...Haih~~~~~
"kan aku dah agak dah,akhir sekali yg mungkin buleh bagi ayat matang sikit msti budak kecik macam Arteri tu.Kita-kita ni,makin tua,makin nyanyuk....Banyk sangat cakap tak fikir.Carefull,kata-kata kita ni ditimbang Allah nnt,diakhirat.


Adik Arteri tersenyum manis mendengar Inche Paru-paru yg super matang memujinya.HE HE HE! ^^ Terima Kasih!!

4 comments:

MuNirAh said...

wooooooooooo~comel2~hehehe~

max'*bubble said...

nice one laah !
tapi aku terase , cm kau nk buat satu analogy, ape ye ?
i think , something to do with ummah :)
hee,
jazakallahukhairaan :D

nuraiman imam supaat said...

moon.comel kan??hehe

maslin~gotcha!yeay!!hebat lah anda,,,nnt aku smbung tulis lagi ye,,,^^ insyaAllah...to share more,maybe...hihi..biiznillah (;

ariff haikal said...

nice..something yg ringan yet banyak makna.suka2!